beroepsziekten
Overspannenheid en burnout de meest gemelde psychische beroepsziekten

Overspannenheid en burnout de meest gemelde psychische beroepsziekten

Jaarlijks worden er bijna twintigduizend mensen ziek door hun werk. Het gaat in de meeste gevallen om psychische aandoeningen, waarvan overspannenheid en burnout het vaakst voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Het NCvB heeft in opdracht van het ministerie van SZW het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014 opgesteld. Het doel van dit rapport is een overzicht te geven van het voorkomen van beroepsziekten en de verspreiding binnen sectoren en beroepen in Nederland in 2013.

In het nieuwsuur” op NOS werd op 30 oktober uitgebreid aandacht gegeven aan dit onderwerp. Bekijk het item uit het nieuwsuur hier.

Overspannenheid of een burnout zijn met 77 procent de meest gemelde psychische beroepsziekten. Als oorzaken worden inhoudelijke werkbelasting en problemen tussen werknemers onderling en met hun leidinggevenden het meest gemeld. De financiële sector is de koploper voor wat betreft psychische beroepsziekten, daarna volgt het openbaar bestuur en defensie en verplichte sociale verzekeringen. Onderwijs dat de laatste jaren bovenaan stond, staat nu op de derde plaats.

Na psychische aandoeningen komen aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat en gehooraandoeningen het meeste voor. Bij zes op de tien beroepsziekten is sprake van een tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

De campagne ‘Check je werkstress!’ benadrukt het belang van preventie bij psychosociale arbeidsbelasting. Om deze campagne kracht bij te zetten vindt van 3 tot en met 6 november de nationale Check Je Werkstress Week plaats.
Bron: Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, “Beroepsziekten in Cijfers 2014”, NOS , duurzaaminzetbaarheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *